History of Life of Sir Syed Ahmad Khan & Aligarh Movement MCQs

History of Life of Sir Syed Ahmad Khan & Aligarh Movement MCQs

  1. When & where Sir Syed Ahmed Khan was born?
    (a) 17 October 1817 Delhi
    (b) 18 October 1818 Aligarh
    (c) 19 October 1819 Delhi
    (d) 20 October 1816 Aligarh
  2. Who introduced “Two Nation Theory” in subcontinent?
    (a) Quaid-e-Azam
    (b) Dr. Sir Allama Iqbal
    (c) Sir Syed Ahmad Khan
    (d) Nawab Liaquat Ali
  3. When Sir Syed Ahmad Khan made Chief Judge?
    (a) 1746
    (b) 1846
    (c) 1546
    (d) 1446
  4. As a Chief Judge Sir Sayyad Ahmad posted at:
    (a) Ghazipur
    (b) Aligarh
    (c) Lacknow
    (d) Delhi
  5. In Tabeen al Kalam Sir Syed mentioned similarities between Islam and:
    (a) Hinduism
    (b) Budhism
    (c) Christianity
    (d) Sikhism
  6. Who wrote Loyal Muhammadans of India?
    (a) Sir Syed Ahmad Khan
    (b) Allama Iqbal
    (c) Syed Suleman Nadvi
    (d) Shah Waliullah
  7. In which year Sir Syed set up a school at Muradabad?
    (a) 1856
    (b) 1857
    (c) 1858
    (d) 1859
  8. During 1857 war Sir Syed was working in the city of:
    (a) Banaras
    (b) Bijnaur
    (c) Delhi
    (d) Lucknow
  9. In 1863 Sir Syed established a school in which city?
    (a) Muradabad
    (b) Ghazipur
    (c) Delhi
    (d) Denapur
  10. In which year Sir Syed set up a Scientific Society at Ghazipur?
    (a) 1863
    (b) 1864
    (c) 1865
    (d) 1866
  11. Scientific Society translated the modern work from:
    (a) English to Urdu
    (b) Urdu to English
    (c) Persian to Urdu
    (d) Arabic to Urdu
  12. The Scientific Society published a journal in 1866 known as
    (a) Muradabad Institute Gazette
    (b) Delhi Institute Gazette
    (c) Ali garh Institute Gazette
    (d) Lucknow Institute Gazette
  13. Ali Garh Institute Gazette was published in which languages?
    (a) English and Urdu
    (b) English and Arabic
    (c) English and Persian
    (d) English and Sanskrit
  14. In Muslims, who rendered valuable services for development and protection of Urdu?
    (a) Liaquat Ali
    (b) Sir Syed Ahmad Khan
    (c) Maulana Muhammad Ali Johar
    (d) Syed Suleman Nadvi
  15. The students of which college protested against MacDonald for scrapping Urdu as official language?
    (a) Lahore College
    (b) Aligarh College
    (c) Faisal College
    (d) Islamia College
  16. The Hindi-Urdu controversy began in which year?
    (a) 1867
    (b) 1868
    (c) 1869
    (d) 1870
  17. Who first of all decided to adopt measures for the protection of Urdu?
    (a) Sir Syed Ahmad Khan
    (b) syed Suleman Nadvi
    (c) Dr. Sir Allama Iqbal
    (d) Haji Shariatullah
  18. Who appointed first secretary of the Board of Trustees of Aligarh College?
    (a) Chaudhry Rehmat Ali
    (b) Sir Syed Ahmad Khan
    (c) Maulana Muhammad Ali Johar
    (d) Maulana Muhammad Ali Shawkat
  19. Who was appointed as the joint secretary of Board of Trustees of Aligarh College?
    (a) Syed Muhammad
    (b) Abid Muhammad
    (c) Dr. Allama Iqbal
    (d) Noor Muhammad
  20. MAO College became University in the year of:
    (a) 1919
    (b) 1920
    (c) 1921
    (d) 1922
  21. Who said that congress was mainly a Hindu body which can never be sincere to the Muslims?
    (a) Sir Syed Ahmad Khan
    (b) Shah Wali Ullah
    (c) Haji Shariatullah
    (d) Mian Titu Mir
  22. In which year Sir Syed Ahmad formed British India Association at Aligarh?
    (a) 1864
    (b) 1866
    (c) 1868
    (d) 1870
  23. After Sir Syed who became secretary of Aligarh college Trust:
    (a) Hakeem Ajmal Khan
    (b) Naswab Mohsin-ul-Malik
    (c) Nawab Viqar-ul-Malik
    (d) Maulana Muhammad Ali Johar
  24. Who wrote an “Essays on the life of Muhammadd”?
    (a) Shah Wali Ullah
    (b) Syed Suleman Nadvi
    (c) Sir Syed Ahmad Khan
    (d) Liaquat Ali Khan
  25. Sir Syed was highly influenced by the teachings and doctrines of:
    (a) Shah Ismail Shaheed
    (b) Muhammad Bin Abdul Wahab
    (c) Shah Ismail Shaheed & Muhammd Bin Abdil Wahab
    (d) Haji Shariat Ullah
  26. Who published the magazine Tehzib-ul-Akhlaq:
    (a) Sir Syed Ahmad Khan
    (b) Dudhu Mian
    (c) Muhammad Ali Johar
    (d) Muhammad Ali Shawkat
  27. In Tehzib-ul-Akhlaq, Sir Syed outlined the ethical aspects of whose life?
    (a) Muslims
    (b) Hindus
    (c) Sikhs
    (d) Christian
  28. Sir Syed was extremely impressed by the educational system of which country?
    (a) England
    (b) USA
    (c) Australia
    (d) Canada
  29. When Sir Syed Ahmad Khan went to England?
    (a) 1867
    (b) 1968
    (c) 1869
    (d) 1870
  30. Sir Syed set himself to the task of protecting which language:
    (a) English
    (b) Arabic
    (c) Urdu
    (d) Persian
  31. In which year MAO High School was established at Aligarh?
    (a) 1875
    (b) 1871
    (c) 1873
    (d) 1872
  32. What type of education was provided in MAO High School?
    (a) Western
    (b) Eastern
    (c) Modern
    (d) Both b & c
  33. In which year MAO school was upgraded to the status of a college?
    (a) 1878
    (b) 1877
    (c) 1878
    (d) 1879
  34. Sir Syed received his early education from his:
    (a) Maternal Grand Father
    (b) Paternal Grand Father
    (c) Mother
    (d) Father
  35. During his stay in England, Sir Syed closely watched which system of England?
    (a) Social
    (b) Economical
    (c) Educational
    (d) Religious
  36. MAO College was inaugurated by:
    (a) Lord Wallington
    (b) Lord Lytton
    (c) Lord Hastings
    (d) Lord Curzon
  37. Aligarh is located in which Indian state?
    (a) Uttar Pradesh
    (b) Maharashtra
    (c) Rajasthan
    (d) Punjab
  38. Who was the first principal of MAO College?
    (a) Sir Henry Siddon
    (b) Lord Lytton
    (c) Sir Syed Ahmad Khan
    (d) Muhammad Ali Johar
  39. Who was the first secretary general of MAO College?
    (a) Lord Wallington
    (b) Lord Lytton
    (c) Sir Syed Ahmad Khan
    (d) Muhammad Ali Johar

ANSWERS:

1.    a 2.    c 3.    b 4.    d 5.    c 6.    a 7.    d
8.    b 9.    b 10.  b 11.  a 12.  c 13.  a 14.  b
15.  b 16.  a 17.  a 18.  b 19.  a 20.  b 21.  a
22.  b 23.  b 24.  c 25.  c 26.  a 27.  a 28.  a
29.  c 30.  c 31.  a 32.  d 33.  b 34.  a 35.  c
36.  b 37.  a 38.  a 39.  c 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *