PPSC Past Paper complete 100 mcqs

  1. Father of former US Secretary of State,Madeline Albright was also a member of the UN commission on India and Pakistan and author of the book “Danger in Kashmir’ What was his name?
    Joseph Albright
    Joseph Korbel
    Owen Dixon
    Alistair lamb
    Correct Answer: Joseph Korbel
  2. Former Prime Minster of Malaysia, Mahathir Mohamed,was by education a(n):
    Engineer
    Economist
    Political Scientist
    Medical Doctor
    Correct Answer: Medical Doctor
  3. Epistemology is the study of:
    Knowledge
    Parasites
    Parasites
    Religions
    Correct Answer: Knowledge
  4. Who was the leader of 1958 coup in Iraq, which led to proclamation of Iraq as a Republic?
    Sadam Hussain
    Nuri Al Said
    Abdul Karim Qasim
    Fadhel Jamali
    Correct Answer: Abdul Karim Qasim
  5. Major Shabbir Sharif was awarded Nishan-e-Haider posthumously.Which other medal for bravery was he awarded during his career in the Army?
    Tamgha-e-Basaiat
    Nishan-e- Shujaat
    Hilal-e-Jurat
    Sitara-e-Jurat
    Correct Answer: Sitara-e-Jurat
  6. Which Indian personality served as the President of the UN General Assembly in 1953-54?
    S.Radha Krishan
    Gopalswamy Ayyengar
    V.k Krishna Menon
    Vijayalakshmi Pundit
    Correct Answer: Vijayalakshmi Pundit
  7. In which organ of the United Nations all member states of UN represented?
    Economics and Social Council
    General Assembly
    Security Council
    Human Right council
    Correct Answer: General Assembly
  8. Ustad Allah Baksh was a famous ……………… of Pakistan?
    Classical singer
    Sitar player
    Table Player
    Painter
    Correct Answer: Painter
  9. Advisor to the Prime Minster on Foreign Affairs, Sartaj Aziz holds a Master degree in Development Economics From:
    Cambridge University
    Harvard University
    Columbia University
    Karachi University
    Correct Answer: Harvard University
  10. During his address to the UN General Assembly Prime Minster Nawaz Sharif proposed a new peace initiative with India starting with implementation of four measures related to cease-fire along the LOC, non-use of the forced or threat to use, demilitarization of Kashmir and
    Settlement of Sir Creek dispute
    wuller Barrage
    Withdrawal of forces from Siachin
    Normalisational of trade
    Correct Answer: Withdrawal of forces from Siachin
  1. UNFCC (UN Framework Convention on Climate Change) was adopted during the Earth Summit at Rio De Janeiro (1992).When did it come in forced?
    March 1994
    August 1995
    October 1996
    January 1994
    Correct Answer: March 1994
  2. De Beers is one of the biggest names in diamond industry.Who was the founded of De Beers Consolidated Mining Company?
    John cecil Rhodes
    Joseph D.Rockefeller
    John Krugger
    Rupert Murdoch
    Correct Answer: John cecil Rhodes
  3. Who was the First UN Commissioner for Human Right?
    Mary Robinson
    Jose Ayala Lasso
    Navin Pillay
    Sadruddin Agha Khan
    Correct Answer: Jose Ayala Lasso
  4. The Treaty Of European Union(1992) is also Know as:
    Treaty of the Hague
    Treaty of Burrsels
    Maastricht Treaty
    Paris Accord (treaty)
    Correct Answer: Maastricht Treaty
  5. King Abdul Aziz bin Saud named the Kingdom of hejaz and najad Saudi Araia in:
    1924
    1930
    1932
    1936
    Correct Answer: 1932
  6. Headquarter of the African Union (AU) is locatedin:
    Johannesburg
    Cairo
    Dakar
    Addis Ababa
    Correct Answer: Addis Ababa
  7. Which of the following Indian Nobel Prize Winners is associated with economics?
    V.S. Naipaul
    Amartya Sen
    C.V.Raman
    Hargobind khorana
    Correct Answer: Amartya Sen
  8. The Earth takes about ———— to complete one relation around its axis.
    48 hours
    One month
    24 hours
    365 days
    Correct Answer: 24 hours
  9. When a gas turns into liquid the process is called:
    Condensation
    Evaporation
    deposition
    Sublimation
    Correct Answer: Condensation
  10. Yeast used in making of bread is in:
    Fungus
    Plant
    Bacteria
    Seed
    Correct Answer: Fungu
  1. The disease Diphtheria affect the ———— in the human body.
    Kidneys
    Intestines
    Throats
    Joints
    Correct Answer: Throats
  2. When the first Nobel Prize awarded?
    1892
    1900
    1901
    1904
    Correct Answer: 1901
  3. The Presidency of United Nations Security Council rotates in ( Alphabetical order) among its members every:
    6 Month
    3 Month
    2 Month 1 Month
    Correct Answer: 1Month
  4. UNESCO, Which deals with Education, Science and Culture,has its headquarters in:
    New York
    Vienna
    Paris
    Geneva
    Correct Answer: Paris
  5. Beijing Declaration and Platform of action (1992) deals with?
    International Trade
    Right and Status of Women
    Right and Protection of Children
    Population Control
    Correct Answer: Right and Status of Women
  6. Who is the Chairman of Pakistan Electronic Media Regulatory Authority (PEMRA)?
    Absar Alam
    Pervez Rathore
    Chaudhry Rashid
    Rauf Klasra
    Correct Answer: Absar Alam
  7. Sharmeen Obaid Chinoy of Pakistan won an Oscar Award for the best documentary film.What was the title of the film?
    Acid Bums
    Desperate women
    Dark Shadow
    Saving Face
    Correct Answer: Saving Face
  8. “Chauburji” in Lahore is one of the famous Monuments belonging to the Mughal period.it was reportedly built as a gateway to a beautiful garden built for Princess Zebunissa. She was an accomplished daughter of which Mughal Emperor?
    Shah Jahan
    Akbar
    Jahangir
    Aurangzeb
    Correct Answer: Aurangzeb
  9. Which of the following is not Necessary for a stand alone computer?
    RAM
    Hard Disk
    Operating system
    LAN Card
    Correct Answer: LAN Card
  10. LED technology is energy efficient.what does LED stad for?
    Low Energy Data
    Low Energy Diode
    Light Emitting Diode
    None of these
    Correct Answer: Light Emitting Diode
  1. Which among the following is the odd one out?
    RAM
    ROM
    Caches
    Hard Disk
    Correct Answer: Hard Disk
  2. What was code name given to the United States Navy SEALS operation leading to elimination of Osama bin Laden in Abbotabad?
    Lionheart
    Neptune Spear
    Geronimo
    Shockwave
    Correct Answer: Neptune Spear
  3. Pedagogy is the science of:
    Children Diseases
    Language
    Civilization
    Teaching
    Correct Answer: Teaching
  4. ‘World Economic Forum” which hold its annual sessions in Davos, Switzerland, was founded by:
    Henry Kissinger
    Konrad Adenaur
    Schwab Klaus
    Christian Blocher
    Correct Answer: Schwab Klaus
  5. When was right to vote given to women in Switzerland?
    1935
    1950
    1965
    1971
    Correct Answer: 1971
  6. The Learning Tower of Pisa is located in which country?
    Switzerland
    Italy
    Malta
    The Netherland
    Correct Answer: Italy
  7. U Thant was the first UN Secretary General from Asia.To which country did he belong to?
    Thailand
    Cambodia
    Japan
    Burma
    Correct Answer: Burma
  8. On which river is the Baglihar Dam being constructed by India?
    Chenab
    Jhelum
    Indus
    Sutluj
    Correct Answer: Chenab
  9. How many Acres are there in one Hectare?
    2.47
    3.47
    4.47
    5.47
    Correct Answer: 2.47
  10. Liquids that evaporate quickly are know as ——————- liquid?
    Viscuous
    Transient
    Volatile
    Light
    Correct Answer: Volatile
  1. If a ship travels from fresh water to a sea or ocean,it will:
    Rise a little higher
    Sink Completely
    Sink a Little lower
    Remain Unaffected
    Correct Answer: Rise a little higher
  2. Which one of the following fruit/vegetable is a good source of potassium?
    Beetroot
    Bananas
    Sweet potatoes
    Spinach
    Correct Answer: Bananas
  3. What is the chemical name of bleaching powder?
    Calcium Hypochlorite
    Calcium Chlorate
    Calcium Chlorite
    Chlorine
    Correct Answer: Calcium Hypochlorite
  4. Which one of the following countries expelled the palestine Liberation Organization (PLO) in 1970?
    Syria
    Lebanon
    Israel
    Jordan
    Correct Answer: Jordan
  5. Which actor play the role of Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah in the feature film “Jinnah” directed by Jamil Dehalvi?
    Nusli Wadia
    Bin Kingsley
    Chirstopher Lee
    Peter O’Toole
    Correct Answer: Chirstopher Lee
  6. The Oscar Award wining film”Slumdog Millionaire” is based on the book”Q and A” written by:
    Hanif Kureishi
    Shashi Tharcor
    Vikas Swarup
    Mohsin Hamid
    Correct Answer: Vikas Swarup
  7. What was the real name of the famous Pakistani Actor Santosh Kumar?
    Nazir Baig
    Syed Mushtaq Razvi
    Syed Mussa Raza
    Younes Khan
    Correct Answer: Syed Mussa Raza
  8. Which one of the folloing Greenhouse Gases has the greatest warming effect?
    Carbondioxide
    Carbonmonoxide
    Methane
    Hellium
    Correct Answer: Carbondioxide
  9. Climate Change Conference COP21 was held in Paris.Where was COP20 held?
    Lima
    Kyoto
    Montreal
    New York
    Correct Answer: Lima
  10. Which of the following species is endemic to Pakistan?
    Indus River Dolphins
    Snow Leopards
    Gypsy Vultures
    Houbara Bustard
    Correct Answer: Indus River Dolphin
  11. Famous TV drama “Waris” was written:
    Attaulhaq Qasim
    Dr.Anwar Sajjad
    Amjad Islam Amjad
    Shahid Nadeem Asghar
    Correct Answer: Amjad Islam Amjad
  12. the fifth heart of Asia; Istanbul process Ministerial meeting was held in Islamabad on 08-09 December 2015.Where was the fourth Meeting held?
    Istanbul
    Tehran
    Kabul
    Beijing
    Correct Answer: Beijing
  13. Who was Indian’s Foreign Minster prior to Ms.Sushma Swaraj?
    S.M.Krishna
    Arun Jaitley Pranab Mukherjee
    Salman Khurshid
    Correct Answer: Salman Khurshid
  14. What was the rank of former Foreign Minister, Gohr Ayub Khan, when he left the Army?
    Captain
    Major
    Colonel
    Brigadier
    Correct Answer: Captain
  15. Who was the American Ambassador who died alone with President Zia-ul-Haq, in a plane crash in 1988?
    Tom Simon
    Robert Milam
    Arnold Raphael
    John Wolf
    Correct Answer: Arnold Raphael
  16. Recently a leading politician, Salahuddin Quader Chaudhry, was hanged in Bangladesh.His father Fazlul Qauder Chaudhry, had served on an important position in Pakistan prior to separation of 4 Bangladesh,4 please name the position:
    Vice President
    Speaker
    Minister of Industries
    Governor of East of Pakistan
    Correct Answer: Minister of Industries
  17. Kamran Baradari is one of the oldest Mughal monuments and is located in Lahore.Who exactly was Kamran?
    Brother of Queen Noorjahan
    Son of Babar/step brother of Humayun
    First husband of Noorjahan
    Brother of Sher Shah Suri
    Correct Answer: Son of Babar/step brother of Humayun
  18. The youngest son of Mahraja Ranjit Singh was elevated as Mahraja at a tender age of about 5 years.what was his name?
    Nau Nehal Singh
    Karrak Singh
    Duleep Singh
    Langah Singh
    Correct Answer: Duleep Singh
  19. Khudadad Khan was the first South Asian soldier in the British Army to received the highest military award for gallantry, the Victoria Cross,during the First World War.In which country was he fighting where he performed the act of bravery,which earned him the Victoria Cross?`
    France
    Austria
    Belgium
    Netherland
    Correct Answer: Belgium
  20. Deosai National Park is remarkable as it is one of the highest plateaus in the world with an average elevation of 4,114 meters.in which region of Pakistan is it located?
    Balochistan
    Gilgit-Baltistan
    Potohar-Punjab
    Khyber Pakthunkhwa
    Correct Answer: Gilgit-Baltistan
  21. How many administration Divisions are there in Punjab?
    8
    6
    3
    9
    Correct Answer: 9
  22. Which one of the following District of Punjab has the lowest population density?
    Dera Ghazi Khan
    Layyah
    Rajanpur
    Bahalpur
    Correct Answer: Rajanpur
  23. Hingol National Park, located in Makran District, Balochistan, is famous for its:
    Thick Forest Cover
    Archaeological Sites
    Mud Volcanoes
    cold Spring
    Correct Answer: Mud Volcanoes
  24. Lal Suhanra National Park is located near:
    Multan
    Bahawalpur
    D.G.Khan
    Sahiwal
    Correct Answer: Bahawalpur
  25. Falkland Island or the Malvinas Island, are dispute between the United Kingdom and:
    Brazil
    Russia
    Argentina
    Chile
    Correct Answer: Argentina
  26. Grassland plains located in Argentina are called:
    Prairies
    Downs
    Steppes
    Pampas
    Correct Answer: Pampas
  27. Straits of Gibraltar connects the Atlantic Ocean with the:
    Pacific ocean
    Indian Ocean
    Mediterranean Sea
    None of these
    Correct Answer: Mediterranean Sea
  28. Taj Mahal is located on the bank of River:
    Jamna (Yamuna)
    Ganges (Gunga)
    Nerbada
    Brahmaputra
    Correct Answer: Jamna (Yamuna)
  29. The Capital of Kosovo is:
    Zaghreb
    Pristina
    Sarajevo
    Bratislva
    Correct Answer: Pristina
  30. Usain Bolt holds the world record for 100 meters race.To which country does he belong to?
    Bardados
    Jamaica
    USA
    Kenya
    Correct Answer: Jamaica
  31. Detroit, USA is associated with ——— Industry?
    Automobile
    Computer
    Toys
    Electronics
    Correct Answer: Automobile
  32. Faiz Ahmed Faiz was awarded the Lenin Peace Prize in 1962.In which year did Abdul Sattar Edhi receive the Lenin Peace Prize?
    1988
    1990
    1992
    1995
    Correct Answer: 1988
  33. The world famous paintings on the ceiling of the Sistine Chapel in the Vatican City were painted?
    Sandro Bottiecelli
    Leonardo da Vinci
    Michelangelo
    Pietro Perugino
    Correct Answer: Michelangelo
  34. during the visit to Islamabad of Indian Foreign Minister,Shushma Swaraj,it was agree to resume Composite Dialogue between india and Pakistan.In which year the two countries first agree to have regular structured dialogue in the form of composite dialogue?
    1996
    1997
    1998
    2004
    Correct Answer: 1997
  35. Who said”Right is a reasonable claim recognized by the society and enforced by the state?
    Laski
    Bosanquet
    Green
    Marx
    Correct Answer: Bosanquet
  36. Who among the following argues that the fault lines of civilization are the breeding grounds of conflicts in the century.
    Francis Fukuyama
    Samuel Huntington
    Henry Kissinger Nelson Mandela
    Correct Answer: Samuel Huntington
  37. The “Zero sum Game “as employed by the supporters of “Game theory” assumes that:
    The loss of one party is the gain of the other party
    The loss of one party is the loss of the other party as well
    The gain of one party is the gain of the other party
    The gain or loss of one party has nothing to do with the gain or loss of other party
    Correct Answer: The loss of one party is the gain of the other party
  38. Herbert Simon identified for basic motivations of subordinates to accept the will of superior.which one of the following is nit one of them?
    Rewards and sanctions
    Social disapproval
    Legitimacy
    Subordinates confidence in superior’s ability
    Correct Answer: Social disapproval
  39. Maslow’s “Needs Hierarchy”theory relates to;
    Motivation
    Leadership
    Communication
    upward Mobility
    Correct Answer: Motivation
  40. Who said”Man is by nature a political animal”?
    Winston Churchill
    Karl Maex
    Aristotle
    Francis Bacon
    Correct Answer: Aristotle
  41. During the British rule the only British King to Visit india and hold his Darbar was:
    Edward VII
    George V
    James II
    Edward VI
    Correct Answer: Edward VII
  42. Ramsar Convention provides a framework for national action and international corporation for conservation a wise use of wetlands.The convention was adopted in 1971 in Ramsar which is a city located in:
    Iran
    Egypt
    Morocco
    Tunisia
    Correct Answer: Tunisia
  43. “Facebook” is one of the most popular social networking service.When was it launched?
    1998
    2000
  44. 2004
    Correct Answer: 2004
  45. Famous Urdu Poet Mustafa Zaidi was by profession a:
    University Professor
    Businessman
    Lawyer
    Civil Servant
    Correct Answer: Civil Servant
  46. Article 257 of the Constitution relates specifically to Jammu and Kashmir.According to the Article when the people of Jammu and Kashmir accede to Pakistan then:
    They shall become citizens of independent Kashmir
    Kashmir become a province of Pakistan
    People of Kashmir shall determine the relationship between the state and Pakistan
    Kashmir shall become an autonomous region
    Correct Answer: People of Kashmir shall determine the relationship between the state and Pakistan
  47. What is the function of heart pacemaker?
    It decreases the heart beat
    It regulates the heart beat
    It increase the heart beat
    it accelerates blood supply to the heart
    Correct Answer: It regulates the heart beat
  48. Olympics 2018 will be held in
    France
    China
    America
    South Korea
    Correct Answer: South Korea
  49. نقش فریادی‘‘ کس کا شعاعری مجموعہ ہے۔’’
    منیر نیازی
    احمد ندیم قاسمی
    ناصرکاظمی
    فیض احمد فیض
    Correct Answer: فیض احمد فیض
  50. The opposite of deteriorate is
    Decline
    Improve
    Disagree
    Cometown
    Correct Answer: Improve
  51. مشہور ڈرامہ ’’انار کلی‘‘ کے مصنف کون ہیں۔
    امتیاز علی تاج
    اشفاق احمد
    عبداللہ حسین
    بانو قدسیہ
    Correct Answer: امتیاز علی تاج

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *